Pasta gratin met tomaten en courgettes
Aantal personnen : 4
Bereidingstijd :1u
Kooktijd : 25min
Ingrediënten
- 750 g rijpe vlezige tomaten
- 1 middelgrote ui
- 4 eetlepels olijfolie (+ olie voor de ovenschaal)
- Zout
- Peper
- 1/2 koffielepel suiker
- 470 g penne (kleine geribbelde buisjes schuin afgesneden)
- 400 g courgettes
- 30 g ansjovisfilets
- 2 teentjes look
- 4 eetlepels verse fijngesneden tuinkruiden (oregano, tijm, rozemarijn)
- 50 g vers geraspte gruyère
- 30 g vers geraspte parmezaan
- 1 ovenschaal
Bereiding
- Doe de tomaten onder warm water, pel ze, ontpit ze en snijd ze in blokjes. Sijd de ui fijn en laat hem zweten in een eetlepel olijfolie. Doe de tomaten erbij en laat 45 minuten afgedekt sudderen op een zacht vuur.
- Kruid met zout, peper en suiker.
- Kook ondertussen de pasta in kokend gezouten water tot hij al dente is. Giet af, spoel 1/2 tot 1 minuut onder koud water om hem af te koelen. Verwarm de oven voor op 220°C.
- Was de courgettes en snijd ze in blokjes van ongeveer 1cm. Snijd de ansjovis in kleine stukjes en hak de look fijn.
- Bak de courgettes in de rest van de olie op een matig vuur gedurende zo’n 10 minuten. Voeg de ansjovis, de look en de kruiden erbij en warm kort op. Doe alles in de tomatensaus.
- Smeer de ovenschaal in met een beetje olie en leg er de helft van de pasta in met 2/3 van de groentesaus overheen. Bedek vervolgens met de rest van de pasta en de rest van de saus.
- Laat 15 minuten in de oven bakken (in het midden van de oven, heteluchtoven op 200°C). Bestrooi nadien met kaas en gratineer 10 minuten.
Bron : Pâtes exquises