Hoe moet pasta opnieuw worden opgewarmd?
Enkele tips voor koks
Kookt u graag pasta, of het nu om verse, droge of voorgekookte pasta gaat ?
U vindt hieronder enkele professionele tips om pasta te koken.
- De 1-10-100 regel. Dit is de ideale procedure voor het koken van pasta: 1L water met 10g zout voor 100g pasta!
- Om de smaak van de pasta te versterken in een recept met groenten (broccoli, venkel) → de pasta in het water koken waarmee de groenten werden gekookt.
- Bij een recept voor pasta met vis kan men een eetlepel visfumet poeder toevoegen aan het kookwater van de pasta.
- Bij pastasalades is het aan te raden om de pasta met de bijhorende saus te mengen (vinaigrette, …) wanneer de pasta nog lauw is en een tijdje te blijven mengen → op die manier zal de pasta de saus goed opnemen, smeuïg zijn en niet gaan kleven.
- Om pasta die al met saus is vermengd (bolognese saus, tomatensaus, 4kazensaus, …) opnieuw op te warmen → een beetje melk toevoegen. De pasta zal dan niet uitdrogen tijdens het opwarmen.
- Voor een mooie zachte gratin wordt de korte pasta die voor de gratin is bestemd best gekookt in een menging van 1/2 water + 1/2 melk.
Verse pasta koken
- Wissel pastavormen af afhankelijk van de recepten en toepassingen.
- Doe gerust wat kookvocht bij de saus.
- Verse pasta kan voorgekookt worden zodat de kooktijd achteraf minder is.
Droge pasta koken
- Kook deze pasta « al dente » om een goede textuur te behouden. Dat is de beste manier om te vermijden dat de pasta overgaar wordt.
Voorgekookte pasta klaarmaken
- Kies bij voorkeur recepten waarbij de pasta slechts op het einde gesauteerd wordt in een pan met saus. Zo wordt de pasta opgewarmd zonder deze weer in kokend water te moeten dompelen met het risico dat hij dan te gaar wordt gekookt.
Nog meer tips hier