De perfecte tijd voor ovengebakken pasta
Het is het seizoen van ovengebakken pasta, of liever pasta al forno ! Pasta al forno is het onmisbare familiegerecht in Zuid-Italië.
Hoe maken we pasta al forno klaar? We leggen u alles uit!
Hoe bereiden we pasta in de oven?
Hierbij een recept voor ovengebakken pasta:
- Kook de pasta al dente, dwz nog een beetje stevig en 2 à 3 minuten minder dan de tijd die op de verpakking staat. Giet af en leg in een ovenschaal.
- Maak de tomatensaus klaar: snipper een ui en wat knoflook en fruit aan in een beetje olijfolie. Doe de geplette tomaten erbij. Breng op smaak met peper, zout en basilicum. Giet de saus over de pasta.
- Voeg geraspte mozzarella toe op de pasta en bestrooi met Parmezaanse kaas. U kan ook ricotta, spinazie, courgettes of ham toevoegen.
- Besprenkel met een scheutje olijfolie en bak 20 tot 25 minuten in de oven op 180°C tot de kaas gesmolten en goudkleurig is.
- Haal uit de oven, laat 5 minuten rusten en geniet! Buon appetito !
De klassieke ingrediënten voor ovengebakken pasta zijn:
- Pasta (penne, farfalle, macaroni, rigatoni …) – bij voorkeur korte pasta
- Tomatensaus
- Geraspte mozzarella
- Parmigiano Reggiano
- Vers basilicum
- Olijfolie
Dit kan ook toegevoegd worden:
• Ricotta • Spinazie • Courgettes • Ham • Champignons
Nog enkele ideeën om uw ovengebakken pasta te personaliseren:
- Voeg spekblokjes of pancetta blokjes toe voor nog meer verwennerij.
- Vervang de mozzarella door fontina of gouda kaas om variatie in de smaak te brengen.
- Voeg enkele gehakte verse salieblaadjes toe voor een meer aromatische smaak.
- Bestrooi met geroosterde pijnboompitten voor een verrassende knapperigheid.
- Voeg gehakte champignons toe om een plantaardige toets te geven.
- Giet een beetje volle room over de bovenkant alvorens in de oven te bakken voor een romigere versie.
- Bestrooi met rucola of gehakte verse basilicum vlak voor het opdienen voor een beetje frisheid.
In de oven gebakken pasta is een gemakkelijk recept dat iedereen lekker vindt!