Foodcost berekenen
Hoe moet u uw foodcost berekenen?
Foodcost kan berekend worden met behulp van deze formule :
Foodcost percentage = (Voedselkosten / Inkomsten uit voedselverkoop) x 100
Voedselkosten omvatten alle kosten met betrekking tot de aankoop van de nodige ingrediënten om de verkochte gerechten te kunnen bereiden. De inkomsten uit de verkoop van voedingsmiddelen vormen het totale bedrag dat gegenereerd wordt door de verkoop van die gerechten.
Het is belangrijk om het percentage van de voedselkosten regelmatig te controleren omdat dit kan helpen bij het bepalen van besparingsmogelijkheden en het optimaliseren van de winstmarges.
En uw uitgaven?
Wat zijn de 4 grootste uitgaven van een restaurant ?
De meest voorkomende uitgaven voor een restaurant zijn: grondstoffen, personeel, keukenuitrusting, herstellingen en onderhoud, huur van zaal/locatie, nutsvoorzieningen.
Wat zijn de kosten van een restaurant ?
De verhouding tussen de bedrijfskosten maakt het mogelijk om het verband te kennen tussen de gerealiseerde inkomsten en de uitgaven die nodig zijn voor de uitbating van het restaurant (water, gas, elektriciteit, onderhoud, huur, professionele verzekering, …). Deze kosten moeten gemiddeld tussen 20 en 25% van de prijs van een maaltijd liggen.
Om te besparen, raden wij u het volgende aan:
- Analyseer uw uitgaven
- Bereken de foodcost van de gerechten op het menu
- Bekijk regelmatig uw energiecontracten
- Evalueer uw voorraadbeheer
Nog meer zakelijke tips kan u hier vinden: