Pasta della Mamma, een voorbeeld van kracht tijdens de crisis van de grondstoffen
De problemen rond de bevoorrading van grondstoffen
Zoals u heeft kunnen lezen en horen, veroorzaakt de oorlog in Oekraïne tekorten aan grondstoffen, ondermeer zonnebloemolie, overal in de wereld. Vele voedingsindustrieën, gaande van frieten, chips, pasta, sauzen tot koekjes, proberen zich te heruitvinden als gevolg van de tekorten aan grondstoffen waarvan het nog moeilijk is om de grootte van de gevolgen in te schatten en de duur ervan.
Sinds meerdere weken wordt ons bedrijf geconfronteerd met sterk schommelende prijzen van de grondstoffen. Vandaag krijgt Pasta della Mamma vooral te maken met een tekort aan olie, een sterke prijsstijging van het griesmeel, verhoogde prijzen van de eieren, en daarbij komen nog de forse prijsstijgingen op vlees, transport, energie, …
Onze Kwaliteitsdienst is op verschillende gebieden bezig om ons deze nooit eerder geziene crisis door te laten komen.
Ons Clean Label doel behouden
Wij hebben ons altijd geangageerd om de kwaliteit van onze producten te verzekeren, evenals een goede sourcing en de kwaliteit van onze grondstoffen.
Om het tekort aan zonnebloemolie te verhelpen, hebben wij beslist om de recepten van onze geassembleerde producten aan te passen en een deel van de vetstoffen te vervangen door groenten.
Dat is een interessante oefening geweest voor onze Kwaliteitsdienst die, noodgedwongen de recepten moest aanpassen, eerder geprobeerd heeft om onze producten te verbeteren dan meteen over te gaan tot de gemakkelijkste oplossing. De gemakkelijkste oplossing zou zijn geweest om de zonnebloemolie te vervangen door een olie van minder goede kwaliteit of die zelfs schadelijk is voor het milieu.
Deze aanpassing is eigenlijk een win-win situatie : onze klanten genieten van nog betere kwalitatieve producten en Pasta della Mamma blijft kalm tegenover de crisis van de grondstoffen.
Wat onze voorgekookte pasta betreft, zullen wij vanaf april koolzaadolie gebruiken in plaats van zonnebloemolie. Bovendien komt onze koolzaadolie uit onze buurlanden en is dus gemakkellijk leverbaar. Deze aanpassing heeft geen invloed op het organoleptische aspect van de voorgekookte pasta. Want de koolzaadolie dient enkel om te vermijden dat de pasta aan elkaar gaat kleven.
Het belang van een duidelijke en transparante communicatie
De voedingsindustrie is op haar hoede. Sommigen pleiten voor een uitzonderlijke « toestemming » om « aangepaste » producten te verkopen zonder de etiketten aan te passen. Bij Pasta della Mamma doen wij ons uiterste best om al die informatie op een transparante manier aan onze klanten door te geven. Al meer dan 40 jaar groeit het bedrijf dankzij het vertrouwen van onze klanten, de kwaliteit van onze producten en onze expertise.