Tagliatelle met scampi’s, een recept aangepast door Caroline Cornez
Een klassiek gerecht omtoveren tot een gastronomisch gerecht!
De basis van dit recept is een klassieker die u in heel wat restaurants en brasserieën op de kaart ziet staan: pasta met scampi’s en look.
Caroline Cornez sublimeert dit recept door er een frisse toets en een kleine Aziatische twist aan toe te voegen. Zo heerlijk dat men vergeet hoe eenvoudig de ingrediënten zijn.
En voor takeaway werd een versie in doosjes gemaakt, een streling voor de tong en voor het oog.
Iets wat goed is, steekt men niet onder stoelen of banken. Het recept staat gewoon in dit artikel.
Smakelijk!
Ingrediënten voor 4 personen
• 400 gr tagliatelle met inktvisinkt “Pasta Della Mamma”
• 24 gepelde scampi’s
• 2 oranje wortelen
• 2 gele courgettes
• 2 groene courgettes
• 1 fijngeknipte sjalot
• 2 teentjes look
• 150 gr gerookt spek
• 50 gr geroosterd wit en zwart sesamzaad
• 100 gr olijfolie
• 20 gr sesamolie
• 50 gr rijstazijn
• 65 gr room 40 %
• 30 gr volle melk
• 10 gr roze peperbolletjes
• Dille, bernage, dillebloem, amandelkrul met inktvisinkt
• Zout en peper
Bereiding
Gemarineerde groenten
• Snijd de wortel, gele courgette en groene courgette in plakjes met behulp van een fijnsnijder, of als u geen fijnsnijder heeft kan het ook met een dunschiller. Meng de olijfolie, de rijstazijn, de lichtjes geplette roze peperbolletjes, de fijngeknipte dille, de geperste look, zout en peper.
Laat het mengsel lauw worden tot +- 35 °C. Giet het mengsel over de groenteplakjes en laat een goed half uur afgedekt marineren.
Schuim van spek
• Laat het in reepjes gesneden gerookt spek aanbakken in een pan met de fijngeknipte sjalot en de look. Bevochtig bovenaan met room en melk. Voeg een snufje peper toe en breng aan de kook. Bedek het geheel met bakpapier en laat afgedekt trekken op het vuur.
• Haal het mengsel door de zeefdoek en doe het in een fles met een slagroompatroon. Dien warm op.
Cuisson van de scampi’s en pasta
• Verwarm een pan met een scheutje sesamolie en laat de scampi’s aanbakken op een hoog vuur gedurende 2-3 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Dien warm op.
• Breng gezouten water aan de kook en kook de zwarte tagliatelle Pasta della Mamma volgens de aangegeven kooktijd. Giet af en voeg een scheutje olijfolie toe.
Dresseren en afwerken
• Rol de groenteplakjes in afzonderlijke rolletjes. Doop het bovenste deel van de scampi’s in het sesammengsel.
• Rol de tagliatelle op een vleesvork en leg ze in de lengte van het bord. Leg er de scampi’s mooi bovenop.
• Leg de gekleurde groenten willekeurig aan de rand van het bord.
Eindig met het schuim van spek en de verschillende bloemen. Leg er willekeurig enkele stukjes amandelkrul op. Laat het smaken!
U vindt al onze recepten in de receptotheek Pasta della Mamma