Wist u dat de voedingsindustrie aan strenge normen wordt onderworpen ?
Wist u dat de voedingsindustrie aan strenge normen wordt onderworpen zodat de beste kwaliteit van haar producten kan worden gegarandeerd ?
Om ingewikkelde bedrijfsprocessen in goede banen te leiden, certificeren bedrijven hun processen via certificatie-instellingen.
Welke certificaten heeft onze werkplaats en waarom zijn ze zo belangrijk ?
Certificatie is een efficiënte managementtool waarmee de door klanten verwachte kwaliteit en voedselveiligheid aangetoond kunnen worden en waarmee de impact van onze activiteiten op het milieu beheerst wordt.
Thomas Thielen, Kwaliteits- en R&D assistent bij Pasta della Mamma, legt ons uit wat onze certificaten inhouden en wat ze op het terrein betekenen voor onze Kwaliteitsdienst.
FSSC22000 (Food safety system certification)
De FSSC22000 certificering is een ISO22000 certificering met bijkomende normen voor de voedingsmiddelensector.
Het is een GFSI certificering (Global Food Safety Initiative) die internationaal erkend is en al onze processen certificeert inzake voedselveiligheid. Dit certificaat is 3 jaar geldig, maar we worden jaarlijks geauditeerd.
90% van onze klanten verwacht dat we een GFSI certificaat bezitten. Waarom ?
Omdat het een kwaliteitssysteem is die voortdurend evolueert, net zoals normen en criteria op het vlak van voedselveiligheid.
Thomas legt ons de kwaliteitscirkel van Deming uit die ons kwaliteitssysteem heel goed weergeeft. De kwaliteitscirkel van Deming geeft de methode weer voor het kwaliteitsbeheer, ook PDCA genoemd (staat voor Plan-DO-Check-Act). Hij werd ontwikkeld in de jaren 50 door de Amerikaanse statisticus William Edwards Deming en stelt een geheugensteuntje voor dat in een management gebruikt wordt om de kwaliteit in een organisatie te verbeteren.
Met de FSSC22000 certificering worden alle processen van het bedrijf gecertificeerd, inclusief die van de marketing en commerciële dienst. In ons kwaliteitsmanagement bijvoorbeeld voeren wij elk jaar een SWOT analyse van ons bedrijf uit met alle diensten van Pasta della Mamma.
ACS Gids 19 (Autocontrolesysteem)
Deze certificering is niet verplicht, maar helpt ons wel om ons kwaliteitssysteem te laten goedkeuren door het FAVV, wat zorgt voor een betere samenwerking met de autoriteiten en wederzijds vertrouwen.
FCA (Feed chain alliance)
Door de verliezen aan onze productielijnen zijn er honderden kilo’s pasta die we niet kunnen verkopen. Deze nevenstromen worden verwerkt tot diervoeding. Dat zorgt ervoor dat wij geen afval hebben en dus onze ecologische voetafdruk verminderen, wat kadert in de aanpak voor constante duurzaamheid van het bedrijf.
Bio certificering
De Bio certificering certificeert het bedrijf in zijn geheel : dat betekent dat wij bio producten kunnen produceren op al onze productielijnen voor verschillende soorten producten. Wij kunnen m.a.w. verse bio producten, voorgekookte bio producten, of geassembleerde bio producten produceren.
Aangezien onze producten niet allemaal bio zijn, is het bedrijf gecertificeerd maar niet de producten zelf. Niettemin worden de producten geregeld gecontroleerd door een auditor van Certysis.
Zo hebben onze klanten de garantie dat ze bio producten krijgen volgens de regels. Dankzij deze certificatie kunnen we het Bio label aangeven op onze bio producten.
Dit certificaat is 3 jaar geldig en er vindt jaarlijks een audit plaats.
De rol van de Kwaliteitsdienst in het bedrijf
Kwaliteit speelt een cruciale rol in ons bedrijf. Het is een zeer belangrijk beroep omdat men moet opleiden, sensibiliseren, onderzoeken, … en daarom zegt Thomas : « de job van de Kwaliteitsdienst bestaat 100% uit het behouden van al onze certificaten en onze processen voortdurend verbeteren ».